Rekord látogatottság a hvg.hu-n!

 

Az új típusú koronavírus-járvány gyökeresen megváltoztatta mindennapi életünket. Mindenki igyekszik tájékozódni az aktuális helyzetről, illetve arról, hogy mi várható a következő napokban, hetekben. A híroldalak látogatottsági (és a televíziók nézettségi) adataiból jól látszik, hogy a hírfogyasztási szokásaink is átalakultak.

 

Szinte minden nagyobb hazai hírszájt forgalma kétszámjegyű forgalom-növekedést mutatott 2020 márciusában, de különösen nagyot bővült a hvg.hu látogatottsága, amely soha nem látott, és korábban talán elképzelhetetlen magasságokba jutott. A rekordok már csak olyanok, hogy nagyon nehezen, éppen ezért nagyon ritkán, s legtöbbször minimális mértékben (a sportban pl. néhány centiméterrel vagy századmásodperccel) sikerül őket megdönteni, a világ pedig így is csak ámul és bámul. Nos, a hvg.hu márciusi rekord-döntögetése nem ilyen volt. Nagyon nem. Legjobban talán a mellékelt grafikon szemlélteti, hogy mekkora rekordokról is van szó.

Márciusban 4,5 millió egyedi látogató olvasta a hvg.hu híreit, közülük 4 millióan hazai IP címről. Ez csaknem 60%-kal több, mint az egy évvel korábbi látogatószám (RU), de még a 2019 decemberében felállított 3,7 milliós rekordot is 20%-kal meghaladja. Mindez azt is jelenti, hogy a hvg.hu elérte az összes (15. életévét betöltött) hazai internetező 60%-át. A heti átlagos látogatószám márciusban 2,5 millió felett volt, de a 12. héten például több mint 3 millió egyedi látogatót ért el a hvg.hu (desktopon 814 ezer, mobilon 2,73 millió, tableten 251 ezer RU).

A látogatószám-robbanás mellett ugyanakkor megnőtt a tartalomfogyasztás intenzitása is.  Az egy látogatóra vetített látogatások száma (visit/RU) tavaly márciushoz képest 31%-kal nőtt, a PI/RU 20%-kal, az oldalon eltöltött idő pedig desktopon 25%-kal (≈41 perc), míg mobilon 29%-kal nőtt (≈17 perc). Mindezek következtében a havi látogatásszám (visit) megközelítette a 43 milliót, ami éppen duplája az egy évvel korábbi adatnak (+99%). A csaknem 85 millió oldalletöltés (PI) pedig 82%-kal magasabb, mint az egy évvel korábbi adat, de még a tavaly októberi 55 milliós rekordnak is több mint másfélszerese.

Az első negyedévet egyben vizsgálva egyébként +38% a növekedés mértéke egyedi látogatószámban, és +40% oldalletöltésben, hiszen az év első két hónapjában is már 25-30%-kal magasabb volt a hvg.hu idei látogatói forgalma, mint egy évvel korábban.

Mobilon (51 millió PI) 119%-os volt a forgalom növekedés mértéke év/év alapon vizsgálva, tableten +43% (4,7 millió PI), desktopon pedig +45% (29 millió PI). Mindemellett az applikációk forgalma is hatalmasat nőtt: Androidon 7,9 millió PI (+133% tavaly márciushoz képest), iOs-en pedig 7,3 millió volt a márciusi PI (+127%). Tovább nőtt tehát a mobil platformok teljes forgalmon belüli részaránya, miként az a legtöbb nagy hírszájt esetében is megfigyelhető.

Az Itthon rovat márciusi PI forgalma megközelítette a 25 milliót, ami csaknem háromszorosa az egy évvel korábbinak, de elmondható, hogy szinte kivétel nélkül, minden rovatunk rekord forgalmat ért el márciusban. A Világ rovat 3. havi forgalma például még saját februári 3,5 milliós rekordját is jócskán felülmúlta. A 8,16 millió PI +257%-os, az 1,85 millió egyedi látogató pedig +228%-os növekedést jelent tavalyhoz képest. Több mint duplájára nőtt a Vállalkozás és a Kult rovatunk forgalma is (mindkettő kb. 3,6 millió PI), de aligha kell szégyenkeznie a közel 10 millió PI-t produkáló Tech, vagy éppen az 5 millió oldalletöltést ismét túllépő Kult rovatnak sem, hiszen mindkét esetben 20%-ot meghaladó éves forgalom-növekedésről beszélhetünk. Még legújabb rovatunk, a hvg360 is 3 millió körüli oldalletöltést produkált 2020 márciusában, nagyjából megduplázva a korábban felállított saját „egyéni rekordját”.