hvg360 – folyamatosan növekvő forgalom

A hvg360 indulása és forgalmának hivatalos (DKT-Gemius) mérése óta eltelt kevesebb mint egy év leforgása alatt több mint kétszeresére nőtt az oldal látogatói forgalma.

Már az indulást követő első 4 hónapban, vagyis 2019 novembere és 2020 februárja között is havonta több mint félmillióan voltak kíváncsiak a hvg360 híreire, de az egyedi látogatószám 2020 szeptemberére már megközelítette a 900 ezret (889 ezer RU).

Még ennél is nagyobb mértékű volt a havi látogatások (visitek) és a havi oldalletöltések számának a növekedése. 2020 szeptemberében csaknem 3 millió (2,95) látogatást mért a Gemius, ami csaknem háromszorosa az első hónapokban mért 1,1 és 1,3 millió közötti értéknek. A havi oldalletöltések száma (PI) 2020 szeptemberében meghaladta a 3,7 milliót. Ez is bőven több mint kétszerese a hvg360 indulását követő első hónapokban mért forgalomnak, de ez még az április havi oldalletöltésszámot is meghaladja 400 ezerrel, pedig a világjárvány első nagy hulláma által kiváltott felfokozott híréhség a hírszájtok túlnyomó többsége, így pl. a hvg.hu számára is szinte megismételhetetlennek tűnő rekord forgalmat hozott abban a periódusban.

Anélkül, hogy végig sorolnánk az összes létező forgalmi mutató változását, azt azért még talán érdemes kiemelni, hogy az idő mutatók is folyamatos, trendszerű növekedést mutatnak. Az idő/RU mutató 2020 szeptemberében csaknem 18 perc volt (desktopon), vagyis az egy-egy látogató által az oldalon eltöltött időtartam is csaknem 3-szorosára nőtt a hvg360 indulása óta. Egy-egy látogatás átlagos hossza (idő/visit desktopon) pedig megközelítette a 6 percet, ami nagyjából másfélszerese az első hónapokban mért értéknek, vagyis elmondható, hogy egyre többen és egyre intenzívebben fogyasztják a hvg360 tartalmait.

Azon általában senki sem lepődik meg, hogy a HVG és a hvg.hu olvasói között felülreprezentáltak az országos átlaghoz képest magasabb társadalmi, kulturális és anyagi szinten lévő látogatók, de a hvg360 látogatói között még a hvg.hu teljes közönségéhez képest is magasabb értékeket mutatnak a Gemius adatai. A hvg.hu látogatói között jóval az országos átlagnál nagyobb, a szeptemberi adatok szerint 30%-os arányt képviselnek például a diplomások, de ugyanez az érték a hvg360 látogatói körén belül 40% volt ugyanebben az időszakban. Az ESOMAR AB társadalmi státusz kategóriába tartozó látogatók részaránya a hvg.hu esetében 27% volt, míg a 360 látogatói között 39%. Ami még szintén eltérés a hvg.hu „csatornaátlagához” képest, az az, hogy a mélyebb, átfogó anyagoknak köszönhetően a látogatók több időt töltenek el a hvg360 cikkeinek olvasásával, mint a hvg.hu egyéb rovatainak esetében. Mobilon „csupán” 27%-kal, desktopon azonban 80%-kal magasabb az idő/PI mutató, mint a hvg.hu-n mindösszesen (4 perc 26 másodperc vs 2p 17mp).