Átalakul a szakképzés

Ha megszűnik az OKJ, mi lesz helyette? Ha nem lesznek OKJ-s képzések, többet kell majd fizetni, és tovább fog tartani a tanfolyam? Ugye nem fogja  érvényét veszíteni a végzettségem? – záporoztak az ezekhez hasonló kérdések az egyik népszerű kérdés-válasz oldalon több mint egy évvel ezelőtt, amikor megjelentek az első részletes elképzelések a szakképzés (akkor még csak tervezett) átalakításáról. Azóta egyértelművé vált, hogy

nem egyszerű ráncfelvarrásról van szó, a szakmalista, a felnőttképzési szabályok és az iskolarendszer teljes átszabása zajlik.

A változások nem csak a továbbtanulás előtt álló általános iskolások és a pályamódosítást tervező felnőttek terveit írhatják újra, a tanfolyami formában megszerezhető szakmák számának visszavágása a felnőttképzéssel foglalkozó cégeknek, a duális képzések előtérbe helyezése pedig a szakképző iskoláknak és a vállalatoknak is sok új feladatot ad. Az csak egy-két év múlva derül majd ki, hogy az átalakulásnak kik lesznek a nyertesei és a vesztesei, az viszont már most egyértelmű, hogy a diákok és a felnőttek is nehezen igazodnak el az új iskolatípusok és szakmák rendszerében.

Kiadványunkban ezért igyekszünk útmutatót adni a megfelelő képzés megtalálásához. Megmutatjuk, milyen alapszakmákat és részszakképesítéseket tartalmaz az új szakmajegyzék, milyen oktatást nyújtanak a már sokadjára átnevezett technikumok és szakképző iskolák, és milyen képzéseken, mennyi idő alatt szerezhetnek új szakmát a felnőttek. Bemutatjuk mind a 174 alapszakmát, de a „rendszeren kívüli”, vagyis bőrkötéses, állami bizonyítványt nem nyújtó, ám a munkaerőpiacon sokat érő gazdasági, pénzügyi és programozói tanfolyamokkal is foglalkozunk, ahogy azzal is, milyen előnyökkel és feladatokkal jár a vállalatok (és persze a szakmát tanulók) számára a duális képzés.

A kiadvány 2020. november 10-én jelenik meg, hamarosan megrendelhető lesz a bolt.hvg.hu oldalon.