Óriási forgalom-növekedés

Bőven 3 millió felett volt a hvg.hu havi látogatószáma (belföldi RU) 2020 első 10 hónapjában, ami csaknem félmillióval több egyedi látogatót és közel 20%-os éves növekedést jelent. A teljes (kül-, és belföldi összesített) havi PI forgalom 48,6 millióról 56 millió fölé nőtt, ami 15%-ot meghaladó forgalom-növekedésnek felel meg. A belföldi PI forgalom növekedése még ennél is valamivel nagyobb, 17,3%-os volt, ami a DKT-Gemius adatai szerint a legnagyobb éves növekedés az 5 legnagyobb hazai hírszájt közül. A látogatásszám (visit) 20%-ot is meghaladó növekedést mutat, vagyis a hvg.hu látogatók ebben az évben nemcsak nagyobb számban, hanem egyúttal nagyobb intenzitással is olvasták a hvg.hu híreit, mint egy évvel korábban.

A belföldi mobil forgalom növekedése a több éves trendbe illeszkedve a +27%-ot is meghaladta, ugyanakkor a hvg.hu esetében még a belföldi desktop PI forgalom is +2 és +3% közötti éves bővülést mutat, még az asztali számítógépes internetezés évek óta tartó folyamatos háttérbe szorulása ellenére is.

A hvg.hu egyes rovatain különösen nagy volt a forgalom bővülése 2019 első 10 hónapjához képest. A Kult, a Gazdaság valamint az Élet+Stílus rovat +13 és +17% közötti mértékben tudta növelni látogatószámát egy év alatt, ugyanakkor a Tech rovat esetében a +20%-ot, az Itthon rovatnál pedig a 30%-ot is jócskán meghaladta a látogatószám-növekedés mértéke. A „növekedési verseny” 2020. évi bajnoka azonban kétségtelenül a Világ rovat, hiszen a tavalyi félmillióról egy év alatt 800 ezer fölé, azaz több mint másfélszeresére nőtt a havi átlagos látogatószáma!

Az Itthon rovat első 10 havi átlagos belföldi látogatószáma 2020-ban megközelítette az 1,7 milliót, de nem maradt el messze ettől a havonta több mint 1,5 milliós elérésű Tech rovat sem. A „milliomosok” táborát erősíti az Élet+Stílus rovat is (1,2 millió RU/hó), de ebben az évben már nem egyszer belépett a „klubba” a Világ, a Gazdaság és a Kult rovat egyaránt, és nem egyszer alig néhány júzeren múlt, hogy csatlakozzon a Vállalkozás és az Autó rovat is.

A tavaly útjára indított hvg360 esetében 2019 első 10 havi adatok hiányában elmondható, hogy az idei év elején még csak 430 ezer főt elérő rovat mára megduplázta a forgalmát és látogatószámát egyaránt. Az év első hónapjaiban még nagyjából másfél milliós PI forgalmat bonyolító hvg360 ez év augusztusában már 3,3 millió, szeptemberben 3,7 millió, októberben pedig 3,4 millió PI-t ért el, a belföldi látogatók száma pedig ezekben a hónapokban már 800 ezer fő közelében, sőt, októberben már 850 ezer fő felett volt.

A Gazdaság rovat alrovataként ez év tavaszán elindított, fókuszáltan fenntartható fejlődéssel és környezetvédelemmel foglalkozó zhvg szeptemberben több mint félmilliós, októberben pedig már több mint 1,1 milliós PI forgalmat ért el, jól jelezve, hogy milyen sok olvasónkat érdekli ez a tematika.