HVG a legmegbízhatóbb hírforrás

Továbbra is a HVG a legmegbízhatóbb hírforrás

Az oxfordi egyetemen működő Reuters Intézet felmérése szerint a magyar válaszadók a hazai márkák közül a HVG-t tartják a legmegbízhatóbb hírforrásnak.

A Reuters Intézet idén is elkészítette a Digital News Report című jelentését, amely 46 ország több mint 93 000 lakosának online megkérdezésével – vagyis önbevallásos alapon – vizsgálta meg 2022 elején a legfontosabb tendenciákat a médiában. Ahogy a korábbi években, úgy idén is azt állapította meg a reprezentatív felmérés, hogy a magyar válaszadók a hazai márkák közül a HVG-t tartják a legmegbízhatóbb hírforrásnak. Az sem újdonság, hogy a HVG mögött az RTL Klub a második a megbízhatósági rangsorban, miként az sem meglepő, hogy a köztévénél már csak a TV2 és a Blikk bizalmi indexe alacsonyabb.

A jelentés alapján a tévé jelentősége Magyarországon erősen csökken a hírfogyasztásban, mára már a közösségi média is megelőzi. A hagyományos médiában ettől függetlenül az RTL Klub a TV2-t és az ATV-t messze lehagyva vezet, mikor a válaszadókat arról kérdezik, milyen sajtóorgánumból tájékozódtak a hírekről az elmúlt hét napban. A köztévét, ami korábban a negyedik volt, most már a Retro Rádió, a Hír Tv és a Rádió 1 is megelőzi. Nyolcadik helyével a HVG az első nyomtatott sajtótermék a listán. Az online térben még mindig az Index az a hírforrás, amit a válaszadók közül a legtöbben olvastak a felmérést megelőző héten, a hvg.hu ötödik helyen található ebben a rangsorban.

A globális trendeket tekintve a járvány és az ukrajnai háború egyik mellékhatása lett, hogy egyre többen fordulnak el a hírektől. A riport egyik fő tanulsága, hogy a közönség egy jelentős része, 38 százaléka elfordul a hírektől, illetve megválogatja, milyen híreket olvasson, nézzen vagy hallgasson.